KARATE BLOG

Hogyan tudja gyermeke megvédeni magát?

Hogyan tudja gyermeke megvédeni magát?

A legtöbb tanítványunk szülei arra vágynak, hogy gyermekét senki se bánthassa és képes legyen magát bármikor megvédeni. Kétségtelenül ez az egyik legfontosabb érv, mikor elhozzák a gyermeküket egy karate edzésre.

Nem csoda ez az igény a mai világban, igaz?

De mit tehet a gyerek a váratlan támadás vagy az iskolai atrocitások ellen?

A váci Kyokushin Karate vezetőoktatójának – mesterünknek – igen meglepő az álláspontja a szülők számára, de mindenképpen érdemes rá felkészíteni a gyermeket, ha nem szeretné, hogy leblokkoljon egy ilyen helyzetben.

 

Talán egy karate oktatótól kézenfekvő válasz lenne, hogy hová rúgjon, vagy hová üssön a gyerek, ha bajba kerül, de a Dojo mestere – azt vallja, hogy nem ez az első, amire érdemes megtanítani a gyereket. Meglepő lehet így a válasz, de ha józanul átgondoljuk, tényleg nem a verekedésbe bonyolódás a “legjobb fegyver”.

Az egyik legjobb védekezés: nem ott lenni…

Tanulóink gyakran hallhatják a fenti védekezési módot edzésen. Ez igaz egy felénk irányuló rúgásra is például, hiszen jobb ellépni előle (nem ott lenni), mint mondjuk kivédeni, hiszen az már fájhat is. Ugyanez az első, amit érdemes a gyereknek megtanítani: ha bántani akarják, törekedjen rá, hogy ne legyen ott!

Egyrészről úgy, hogy kerüli az olyan helyeket, ahol bánthatják, nem öltözködik, viselkedik kirívóan bizonyos helyeken. Pl. késő este egy gyér forgalmú vonaton kétszáz-ezer forintos mobilt nyomogatni nem életbiztosítás manapság és gyorsan kiveszik az ember kezéből. Pláne ha gyerek.

Másrészről van, hogy elkerülhetetlen és valóban ott áll a gyermek a támadókkal szemben. A legtöbb esetben biztos, hogy vannak közel-távolban felnőttek, akikhez oda lehet futni és közben elég nagy lármát érdemes csapni, hogy “Segítsenek kérem, bántani akarnak”. A támadók ritkán szeretik a rivaldafényt és legtöbbször meghátrálnak a tanúk elől.

Figyelem! Ezt akkor is javasoljuk…

…ha valaki gyakorlott, komolyabb technikai tudással rendelkező tanulónk. Nem ott lenni! – ez a legbiztonságosabb. Más a lelki állapota a gyereknek egy verseny helyzetben a társai ellen, és más amikor támadják. Ráadásul ritkán vannak egyedül a rosszakarók.

Sokszor az a válasza a gyerekeknek, hogy “milyen ciki elfutni”, de fontos megértenie, – megértetni vele – hogy kirabolva, megverve még cikibb feküdni a földön vérző orral, vagy még kellemetlenebb helyzetben. Persze van a 3. lehetőség néha, hogy nincs menekvés és “bunyó lesz”, ha akarjuk, ha nem. Ilyenkor pedig mégiscsak sokat segít egy jól megválasztott küzdősport a gyereknek.

kyokushin-karate-vac-onvedelm-gyerekeknek“De melyik karate való neki? Hová írassam be a gyereket?”

A Kyokushin Karate – mint előző leírásunkból látható – nem csak “bunyózni” tanítja meg, és minden tanítvány megtalálja benne a számára értékeset, bármit tart is fontosnak először:
– Megtanulja az önvédelmet – ami egész életében elkíséri és biztosan hasznos lesz
– Tanul majd figyelmet, fegyelmet és tiszteletet amik igen fontos erények
– Fontossá válik a csapatszellem, az új közösség amit az összetartás jellemez!
– Képes lehet egyéni sporteredményekre – ami törekvővé és magabiztossá teszi

A Kyokushin Karate tehát sokkal többet tanít, mint az elsőre szokták gondolni!

Mutassa meg Ön is gyermekének ezt a sport lehetőséget Vác legnagyobb és legeredményesebb Kyokushin Karate Egyesületében.

Hozza el gyermekét egy rizikómentes és ingyenes próbaedzésre a Piarista Iskolába a váci DOM téren.

JELENTKEZÉS INGYENES PRÓBAEDZÉSRE

Mesterünk:

Mészáros József
36 30 251 2680

Mészáros Dojo Harcművészeti Sportegyesület
2600 Vác, Konstantin tér 6. Piarista Gimnázium

 

Temesvári Richárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .