ÖVVIZSGA

Az övvizsgához tartozó elméleti és gyakorlati tudnivalók, katák

 

Letölthető és nyomtatható innen:

Övvizsga követelmények

verseny_állások_(alap)technikák_kiejtési segédlet

testrészek_ testfegyverek_irányok_általános kifejezések_számok

Dojo kun és etikett

Sosai Masutatsu Oyama története és alapfogalmak 

——————————

Kyokushin karate gi tradícionális összehajtása (forrás: youtube)

——————————

Karate öv helyes megkötése (forrás: youtube)

—————————

Kyokushin katák összefoglalva, egyben: ITT (forrás: youtube):

0:44 Taikyoku Sono Ichi
1:44 Taikyoku Sono Ni
2:46 Taikyoku Sono San
3:48 Sokugi Taikyoku Sono Ichi
5:01 Sokugi Taikyoku Sono Ni
6:14 Sokugi Taikyoku Sono San
7:28 Pinan Sono Ichi
8:35 Pinan Sono Ni
9:50 Pinan Sono San
10:55 Pinan Sono Yon
12:07 Pinan Sono Go
13:20 Pinan Sono Ichi Ura
14:34 Pinan Sono Ni Ura
16:00 Pinan Sono San Ura
17:14 Pinan Sono Yon Ura
18:35 Pinan Sono Go Ura
19:58 Sanchin
22:02 Yantsu
23:34 Tsuki No Kata
25:00 Gekisai Dai
26:24 Gekisai Sho
27:45 Tensho
29:45 Saifa
31:05 Seienchin
33:25 Garyu
34:48 Seipai
36:28 Kanku
39:18 Sushiho

—————————

Kyokushin katák különállóan (forrás: youtube):

Szó szerint fordítva, a kata jelentése: ” A földet metsző forma”. Magyar nyelven inkább az értelmezéssel egybekötött jelentést használják, mely szerint a kata jelentése: Képzelt ellenféllel vívott, kötött mozdulatokból álló küzdelem.”

A Kyokushin katáit eredetük és felépítésük alapján északi és déli formagyakorlatokra osztják.

Az északi formagyakorlatok hasonlóak a Shotokan karate formagyakorlataihoz, mivel ezek Masutatsu Oyama azon edzésein alapulnak, amikor Gichin Funakoshi mesterrel gyakorolt. Funakoshi mester ezeket a katákat az észak-kínai kempoból, és a Shorin Ryu karate stílusból fejlesztette ki. A Shorin Ryu olyan okinawai karate stílus, amely a kínai Shaolin kempon alapul. Ezekben a formagyakorlatokban hosszú, mély állások, erőteljes védések és ütések találhatók.

Az északi katák:

太極 Taikyoku szó szerinti fordítása “végső nagyság”, és a kínai kandzsi jelét Tai Chinek kell ejteni. A Taikyoku szó áttekintést, vagy teljes nézőpontot is jelent – látni az egészet anélkül, hogy a részletekre koncentrálnánk, és kinyitni az elmét, a kezdő elméjét, szellemét. A kezdő szelleme iparkodik az edzéseken és az életben. A kezdő szelleme mentes az előítéletektől és nem ragaszkodik a szűk látókörhöz. A kezdő szellem nyitott a végtelen lehetőségekre.

A formagyakorlat lépései egy oldalára fordított nagy “H” betű irányai szerint követik egymást. A rajzolat bejárásához szükségesek 90°, 180°, 270° szögű fordulások és az egyenes haladás.
Ebben az elrendezésben ellenőrizhető az alap-állások, -lépések elsajátításának mértéke – valamint a jodan és chudan magasságban végrehajtott technikák magassági elkülönülése.

平安 Pinan az okinawai kiejtése a béke és pihenés kandzsi jelének (amelyet Heianak kell ejteni Japán kiejtéssel). A kata a fizikai mozgáson keresztül vezet be a harci technikákba, a formagyakorlat célja a nyugodt, békés elme fejlesztése, valamint a test és a szellem közötti harmónia megteremtése.

安三 Yantsu neve a Yan jelből – melynek jelentése biztos – és a Su jelből – melynek jelentése három – áll. A név egy kínai hadvezérre is utal, aki a 19. században élt Okinawa szigetén. A yansu szó ugyanakkor jelenti még azt is, hogy “megőrizni a tisztaságot”. Azaz a kata felhívja a figyelmet arra, hogy harcolni kell az alapelvek és az ideálok egyszerűségének fenntartásáért ahelyett, hogy a kapkodás miatt megalkuvásra kényszerülnénk.

突き Tsuki no a neve az ütések katajának (az egész formagyakorlat csak egyetlen rúgást és csak pár védést tartalmaz az ütések mellett). A Tsukiszó véletlent és szerencsét is jelent. A jószerencse és a szerencsés véletlen nem érkezik meg csak a várakozás alapján. Ebben a kataban minden ütés felidézi, hogy a saját határainkat romboljuk le, toljuk távolabb. Erős, folyamatos erőfeszítés kell a probléma megoldására, amely meghozza a jó szerencsét is.

観空 Kanku jelentése az ég vizsgálata. Szó szerint fordítva a Kan jelentése nézet, míg a Ku jelentése világegyetem, levegő, üresség, vagy valamitől mentes (ugyanez a jel fordul elő a karate szó Kara tagjában). A kata első mozdulata az összeérintett, nyitott tenyerek felemelése a fej fölé, amelyeken keresztül a tekintet a világegyetemet és a felkelő napot látja. A jelentése az, hogy nem számít, milyen nehézséggel kell szembenézni, minden nap új, és az univerzum vár reánk. Semmi sem lehet olyan szörnyű, hogy a létezés alapvető igazságait kikezdje.

五十四歩 Sushiho jelentése 54 lépés. A Sushiho egyrészt az Useshi, szóból származik, amely az okinawai kiejtése az ötvennégy kandzsijának (Japánul Go Ju Shinek mondják), másrészt a Ho, jelből, amely lépést vagy sétát jelent. Más karate stílusokban ezt a haladó katát Gojushihonak nevezik.

oooooooooooooooooooooooooooooooo

A déli formagyakorlatok, Masutatsu Oyama azon tanulmányai alapján fejlődtek ki, amikor a Goju Ryu okinawai stílusát gyakorolta So Nei Chu mesterrel. Ezek a formagyakorlatok a dél-kínai kempo leszármazottai. A mozdulatok ezekben a formagyakorlatokban körkörösebbek és lágyabbak, mint az északi katákban.

A déli katák:

三戦 Sanchin no szó szerinti fordításban “három csata”, vagy “három harc”. Ez a legfontosabb kata némely okinawai karate stílusban, például a Goju Ryuban és az Uechi Ryuban, és valószínűleg ez az egyik legrégibb formagyakorlat. Egyes legendák szerint a Sanchin katát maga Bodhidharma alkotta a 6. század elején. A Sanchin kata három alapelem egyidejű fejlesztését kísérli meg:

 – Az elme, a test és a technikák,

 – A belső szervek, a vérkeringés, és az idegrendszer, valamint

 – Három ki (belső energia) központ, amelyek megtalálhatók: a fej tetején (tento), a rekeszizomnál (hara), és a alhasi üregben (tan den).

A Sanchin izommetrikus formagyakorlat, ahol minden mozgást az izmok teljes feszítésével kell végrehajtani, erőteljes mély légzés (ibuki) kíséretében, amely az alhasi üregből indul. A Sanchin gyakorlása nemcsak a test erősödését eredményezi, de a belső energia magasabb szintű felhasználását, valamint a szellem és a test jobb koordinációját is.

撃塞 Gekisai legyőzést vagy elfoglalást jelent. A név egyrészt a Geki jelből származik, amely támadást, vagy meghódítást jelent, másrészt a Sai jelből, melynek jelentése erőd, vár (szó szerint fordítható még zártnak, csukottnak, vagy fedettnek is). A Gekisai szó jelenthet továbbá elpusztítást, lerombolást, vagy szétmorzsolást. A kata az erőt tanítja a mozgás folytonosságán keresztül, a változást és a különböző technikák használhatóságát. A támadás és a védekezés rugalmassága mindig legyőzi a merev és hajlíthatatlan erőt. 

転掌 Tensho forgó, vagy folyékony kezet jelent, szó szerint fordítva ez “forgó tenyér”. A lágy, körkörös (yin) Tensho az ellentéte a kemény és egyenes (yang) Sanchin katának. A Tensho Masutatsu Oyama egyik kedvenc formagyakorlata volt, ezt tartotta a leginkább szükségesnek a haladóbb formagyakorlatok közül.

A Tensho nagyon jól bemutatja a kínai Kempoból származó Karate alapvető elemeit, a pontokon alapuló körök technikáit.
Aki többezerszer gyakorolja a Tensho Katát és szilárdan megérti annak elméleti hátterét, nemcsak képes bármilyen támadás elhárítására, hanem az ellenfél támadását a maga előnyére tudja fordítani, és tökéletesen képes lesz önmaga megvédésére.

 砕破 Saifa jelentése teljes pusztítás, megsemmisítő győzelem, vagy őrjöngés. A Saifa szó ezen kívül nagy hullámot is jelent és az IKF jelvényének alapja. Nem az a kérdés, mekkora a felmerülő probléma; türelemmel, megfelelő értelmezéssel, állhatatossággal bárki felülemelkedhet rajta és legyőzheti, vagy keresztülverekedve magát rajta maga mögött hagyhatja.

征远镇 Seienchin jelenthet távoli győztest és hódítót, vagy a lázadó előőrs megtámadását. A feudális Japánban, a szamuráj harcosok gyakran jártak több hónapos expedíciókra, amelyek alatt szükségük volt erejük és szellemük frissen tartására a hosszú idő alatt. Ez a kata hosszú és lassú, számos technikát hajt végre kiba dachiban (lovagló állás). A lábak általában nagyon elfáradnak ebben a formagyakorlatban, és erős akaraterő szükséges ahhoz, hogy befejezzük azt és ne adjuk fel. A Seienchin szó még az is jelentheti, hogy küzdelem a csatában.

臥龍 Garyu jelentése támaszkodó sárkány. A Japán filozófiában, a homályban maradó hatalmas embereket nevezik Garyunak. A sárkány borzasztóan erős, de a támaszkodó sárkány nem mutatja ki erejét, amíg nincs rá szükség. Hasonlóan, az igazi karateka sem hetvenkedik, kérkedik képességeivel. Sohasem felejti az alázatosság igaz erényét.

十八 Seipai az okinawai kiejtése a tizennyolc kandzsi jelének (Japánul Ju Hachinakkell ejteni). Más karate stílusokban ezt a formagyakorlatot néha Seipaitenek, (tizennyolc kéz) nevezik. A tizennyolcas szám a buddhista 6×3 fogalmából ered, ahol a 6 jelenti a színt, a hangot, az ízt, az illatot, az érintést és az igazságot, míg a 3 jelenti a jót, a rosszat és a békét.

—————————

Kata leírások:

kyokushin kata leírások tensho-ig

kyokushin kata leírások ni-dan

kyokushin kata leírások san-dan

kyokushin kata leírások extra-katák